O mesari

Bela Reka Farma
Homoljske planine

Na nadmorskoj visini od 470 do 690 metara, na velelepnom prostranstvu od 650 hektara, satkano od živopisnog tkanja listopadnih bukovih šuma, šarenih livada i bogatih pašnjaka, na kojima rastu mnoge gorske trave i planinsko bilje, s ogromnom ljubavlju i s velikim trudom, gaji se oko 5000 grla crnog angusa i oko 3000 grla koza i ovaca, koje daju dobro mleko od koga se prave najbolji sirevi!

Pod nebom, planina…

Na samom istoku Srbije, tamo gde moćni Dunav krči svoj put ka Crnom moru, nalaze se živopisne Homoljske planine. Njih pedeset, ne viših od hiljadu metara nadmorske visine. Mistične lepote i magnetske privlačnosti. Ispresecane uzbudljivim spletom brojnih izvora, potoka, potajnica, reka, vodopada, dolina, klisura, uvala, pećina, jama, vrtača i prerasta. Pokrivene stoletnim hrastovim, bukovim i borovim šumama i bujnim livadama. Načičkane ljupkim selima, bačijama i trošnim srednjovekovnim manastirima, koji prilježno čuvaju vrednosti srpske tradicije i kulture. Planine koje pamte puteve davnašnjih tragača za zlatom u brzim homoljskim rekama. Mesto susreta najneobičnijih mitova i legendi. Oaza netaknute prirode, zaštićena planinskim okruženjem, daleko od industrije i modernog zagađenja. Planine po čijim su sočnim pašnjacima rasuta stada krava, ovaca i koza, od čijeg mleka se dobija nadaleko čuveni homoljski sir. Tu počinje i naša priča.

… na planini, mesto…

Bela Reka, koje se pominje još u XIX veku, kada je knjaz Miloš Obrenović ovde, daleko od očiju javnosti, sagradio uzgajivačnicu rasnih konja za potrebe svoje vojske. Između dva svetska rata, ergela je i dalje bila u upotrebi i tu su se gardisti Kraljevine Jugoslavije obučavali u jahanju konja. I dan-danas, ispred stare konjušnice stoji sačuvana kamena pojilica za konje, izgrađena u obliku potkovice, kao živi svedok prohujalih vremena. Sam naziv mesta odredila je čudesna priroda ovog krajolika. U ranu zoru, kad jutro sviće, često se prozračna magla tromo povija nisko iznad ovalnih vrtača. Kada se ovaj prizor pogleda sa nekog obližnjeg uzvišenja, stiče se utisak kao da magična bela reka teče niz dolinu.

… u mestu, imanje…

Na nadmorskoj visini od 470 do 600 metara, na velelepnom prostranstvu od 530 hektara, satkano od živopisnog tkanja listopadnih bukovih šuma, šarenih livada i bogatih pašnjaka, na kojima rastu mnoge gorske trave i planinsko bilje, kao i plodnog obradivog zemljišta, na kome se seje organska trava za ishranu goveda, koza i ovaca. Blaga planinska klima i povoljna ruža vetrova, koji se ovde sastaju sa svih četiri strana sveta, čine ovo imanje pravom riznicom netaknute prirode.

… na imanju, farma…

Na kojoj se, s ogromnom ljubavlju i s velikim trudom, gaji preko 5000 grla crnog angusa i preko 3000 grla koza i ovaca, koje daju dobro mleko od koga se prave najbolji sirevi!

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Shopping cart

close